Kerettörténet
Mint korábban már írtam, a fokhagyma mindig jó barát. Tavasszal hallottam először a fokhagyma-kúráról, amit akkor egy alig olvasható, ezerszer fénymásolt, elfaxolt, eredetileg írógéppel írt papíron kaptam meg. Persze a neten rákeresve elég hamar meglett, így a papír alapú dokumentum már csak olvashatatlansága miatt is az enyészeté lett.
Először brutálisnak hatott a 96%-os alkohol alkalmazása, de ahogy végiggondoltam a dolgot, kiderült, hogy egyrészt ezek megdolgozzák egymást a fokhagymával, másrészt pedig elég nagy arányú higításban kell fogyasztani, úgyhogy így már szimpatikusnak hatott a dolog.
Innentől kezdve fél év azzal telt el, hogy magyar fokhagymát tudjak szerezni, mert a zöldséges darabját aranyáron árulja a "perszehogymagyar", de olyan kinézetű fokhagymát, mint amilyen az Ósanban a kínai. Egy kedves kollégám is ígért szülőföldjéről olyan fokhagymát, hogy kettéáll tőle a fülem, de azóta kicsit máshogy áll a szénája, így ezt a nagylelkűséget máshonnan származó fokhagymaszaggal kell pótolni ;-E
A beszerzésnek még fontos momentuma volt a 96%-os alkohol megszerzése. Egyrészt ez kb. 3.000 ft a kijelölt 3 dl-re, másrészt olvastam olyan kommenteket, hogy a patikus elhajtotta a vevőt. Persze ezt már rég elfelejtettem, amikor megkértem feleségemet, hogy hazafelé jövet hozzon mán' egy kis alkoholtot'!-J
A patikus első körben őt is elhajtotta (volna, ha ő nem lenne annál kitartóbb). Második körben majdnem valami metil (!!!) alkoholt adtak neki, míg végre már az egész patika személyzete hallgatta a sztorit, hogy ennek a célja az lenne, hogy a fokhagymából kiszedje az esszenciát, aztán az ebből készült oldatot a végén el kéne fogyasztani. Na, ezzel (meg a csinos mosolyával) sikerült meggyőznie a patikusokat, hogy mi is csak hasonló alkímiát folytatnánk, mint ők ;-)
Minden kétséget eloszlatandó szeretném határozottan felhívni a figyelmet, hogy a méreg metil alkoholt véletlen se fogadjuk el a patikában, akármilyen kedvesen is ajánlják a 96%-os töménységű etil alkohol helyett! Akkor inkább menjünk másik patikába, és próbálkozzunk ott egy kis (de véletlen sem delíriumos) mosollyal :-)
Elkészítés
Az elkészítésről nem igazán írnék, mert az a fenti linken szintén megtalálható, csak annyit tennék hozzá, hogy a fokhagyma veszélyes dolog! Mire én a 40 dkg fokhagymámat megpucoltam, áttörtem, addigra a két kezem hüvelyk és mutatóujjának utolsó ujjperce égett a fájdalomtól! És bár lassan másfél hónapja, hogy ez az attrocitás ért, azóta most már második körben mállik le az akkor bepirult felületen a bőr.
Szóval amennyiben ezt a kúrát túléljük, és lesz egy második (mivel most csak egy adag készült el két főre), azt mindenképpen valami orvosi gumikesztyűben fogom csinálni.
A 40 dkg pedig azért nem elírás, mert természetesen egy másik varázslathoz is kellett egy kis fokhagyma-alapanyag ;-)
Ami még érdekes volt: ahogy a tiszta alkohol rákerült a fokhagymára, hirtelen opálos lett az egész állaga. Felrázás után ez némileg változott.
(lesznek képek is, ha megküzdök velük)
Régebben én is ezt a fokhagyma elixírt készítettem, de azóta találtam egy jobbat. Megadok hozzá egy linket, hátha érdekel.
VálaszTörléshttp://tortafuggo.blogspot.com/search/label/fokhagyma
Érdekes a blogod, rendszeres olvasód leszek.